Preséntase en Ourense o balance do proxecto Campus ConVida e a súa nova programación
Paso a paso, unha comunidade universitaria máis saudable
A iniciativa consolídase coa idea de ser “exportada” a outros campus da Universidade de Vigo
Pola franxa de idade na que se sitúan de xeito maioritario poderíase pensar a priori que os membros da comunidade universitaria gozan dunha boa saúde, entendendo saúde como física, mental e social. Sen embargo, son moitos os aspectos a mellorar na calidade de vida de universitarios, docentes, investigadores e persoal de administración e servizos. Máis deporte, mellor alimentación, menos consumo de alcol, tabaco e outras substancias e relacións afectivas máis ricas son algúns deles. Así queda patente na memoria que este martes se presentou do proxecto Campus ConVida, unha iniciativa que botou a andar este curso no campus de Ourense e que se consolidará en 2012/2013 con novas actividades que permitan, paso a paso, que a Universidade de Vigo teña unha comunidade universitaria con hábitos de vida máis saudables.
María Lameiras, vicerreitora do campus de Ourense; Ernesto Pedrosa, presidente do Consello Social da Universidade de Vigo, entidade patrocinadora , e membros da comisión multidisciplinar que desenvolve o proxecto foron os encargados de presenta o balance da iniciativa e a súa nova programación. “O noso obxectivo é a promoción da saúde, pois a saúde é a condición primordial das persoas para desenvolver ao máximo e harmonicamente as súas capacidades e contribuír de maneira construtiva á súa contorna”, destacou María Lameiras. Con esta idea, explicou, durante o curso 2011/2012, púxose en marcha Campus ConVida, unha experiencia piloto que naceu coa idea de “ser exportada a outros campus”, aproveitando actividades saudables que xa se viñan realizando no ámbito universitario, especialmente no Servizo de Deportes, e desenvolvendo novas accións específicas. A universidade, engadiu Ernesto Pedrosa, “ofrece unha formación educativa pero tamén humanista, en valores” e o proxecto Campus ConVida é unha “excelente iniciativa para, ademais de formar profesionais competentes, crear cidadáns responsables”.
A dieta é outro dos aspectos sobre o que os técnicos do proxecto chaman a atención. Durante o curso, 428 membros da comunidade universitaria, de 18 a 60 anos, acudiron aos stands informativos habilitados no marco destas iniciativa e chamados Martes ConVida. Neles, enfermeiras e expertas en nutrición analizaron as condicións físicas e a dieta dos interesados e os resultados apuntan a que un 58% non ten unha alimentación óptima e a súa adhesión á dieta mediterránea é moi mellorable. “Fai falla máis froita, máis verdura, máis hidratos de carbono, menos pastelería industrial, menos comida rápida e respectar as cinco comidas diaria”, advertiu Julia de la Montaña. Un 16% dos enquisados recoñeceu que non almorza antes de ir á Universidade. En todo caso, engadiu Reyes Pérez, a maioría da poboación participante tiña un peso e un índice de masa corporal normal, sendo o perfil medio o dunha persoa de 27 anos, 64 quilos e 167 cm de altura.
María Lameiras, vicerreitora do campus de Ourense; Ernesto Pedrosa, presidente do Consello Social da Universidade de Vigo, entidade patrocinadora , e membros da comisión multidisciplinar que desenvolve o proxecto foron os encargados de presenta o balance da iniciativa e a súa nova programación. “O noso obxectivo é a promoción da saúde, pois a saúde é a condición primordial das persoas para desenvolver ao máximo e harmonicamente as súas capacidades e contribuír de maneira construtiva á súa contorna”, destacou María Lameiras. Con esta idea, explicou, durante o curso 2011/2012, púxose en marcha Campus ConVida, unha experiencia piloto que naceu coa idea de “ser exportada a outros campus”, aproveitando actividades saudables que xa se viñan realizando no ámbito universitario, especialmente no Servizo de Deportes, e desenvolvendo novas accións específicas. A universidade, engadiu Ernesto Pedrosa, “ofrece unha formación educativa pero tamén humanista, en valores” e o proxecto Campus ConVida é unha “excelente iniciativa para, ademais de formar profesionais competentes, crear cidadáns responsables”.
O presente
Sobre os hábitos de vida da comunidade universitaria, os docentes da Universidade de Vigo e membros da comisión Campus ConVida Chema Faílde, Julia de la Montaña e Reyes Pérez, foron os encargados de expor os datos e conclusións obtidos de diferentes accións realizadas ata o momento. Faílde, en base a unha enquisa inicial feita ao alumnado de primeiro curso, destacou que “é necesario tomar medidas preventivas e correctivas dos hábitos de vida dos estudantes”, especialmente en eidos como o consumo de alcol, tabaco e drogas e o uso do preservativo, pois, apuntou, arredor dun 50%-60% deles non os utilizan de xeito sistemático nas súas relacións sexuais.A dieta é outro dos aspectos sobre o que os técnicos do proxecto chaman a atención. Durante o curso, 428 membros da comunidade universitaria, de 18 a 60 anos, acudiron aos stands informativos habilitados no marco destas iniciativa e chamados Martes ConVida. Neles, enfermeiras e expertas en nutrición analizaron as condicións físicas e a dieta dos interesados e os resultados apuntan a que un 58% non ten unha alimentación óptima e a súa adhesión á dieta mediterránea é moi mellorable. “Fai falla máis froita, máis verdura, máis hidratos de carbono, menos pastelería industrial, menos comida rápida e respectar as cinco comidas diaria”, advertiu Julia de la Montaña. Un 16% dos enquisados recoñeceu que non almorza antes de ir á Universidade. En todo caso, engadiu Reyes Pérez, a maioría da poboación participante tiña un peso e un índice de masa corporal normal, sendo o perfil medio o dunha persoa de 27 anos, 64 quilos e 167 cm de altura.