DUVI

Diario da Universidade de Vigo

O proxecto Marinnonet, liderado polo CIM, conta cun orzamento de 2,3 millóns de euros

Rexións do espazo atlántico impulsan en Vigo unha rede internacional arredor da biotecnoloxía azul

Socios de España, Portugal, Irlanda e Francia buscan mellorar as capacidades de I+D e transferencia

Etiquetas
  • Entidades Colaboradoras
  • Estudantes
  • Medios
  • PAS
  • PDI
  • Público externo
  • Vigo
  • Investigación
  • Investigación
DUVI 25/01/2024

Cun orzamento de 2,3 millóns de euros e no marco da convocatoria Interreg Atlantic Area, este xoves botou a andar en Vigo o proxecto europeo Marinnonet, que ten como finalidade mellorar as capacidades de innovación e transferencia das rexións do espazo atlántico no eido da biotecnoloxía azul. Liderado polo Centro de Investigación Mariña da Universidade de Vigo, CIM, no consorcio están implicadas institucións e empresas como a Estación Marina de Plentzia da Universidad del País Vasco, o Banco Español de Algas da Universidad de las Palmas de Gran Canaria, o Instituto Español de Oceanografía do CSIC (IEO), University of Galway (Irlanda), a Universidade do Minho (Portugal), a Estación Biolóxica de Roscoff da Universidade da Sorbona, Munster Tecnological University (Irlanda), o cluster Pôle Mer Bretagne Atlantique (Francia) e AsociaÇao Nacional para os Biorecursos Marinhos e Biotecnologia Azul (Portugal). 

A finalidade do proxecto, de tres anos de duración e liderado polo director do grupo de investigación PhysToFish, José Luis Soengas, é reunir nunha rede de cooperación transnacional os actores da cuádrupla hélice (academia, administración, empresas e sociedade) de España, Francia, Portugal e Irlanda dedicados á I+D+i de biotecnoloxía mariña. Esta rede permitirá potenciar a capacidade de innovación do sector en tres campos de actuación: innovacións para unha acuicultura eficiente, sostible e resiliente; tecnoloxías ómicas de observación para preservar a biodiversidade mariña e restaurar a saúde do océano; e produtos mariños para aplicación industriais. Desta forma, lograrase a explotación conxunta das súas competencias e capacidades en beneficio da innovación azul para asegurar a súa competitividade na economía azul europea e mundial e o uso sostible dos recursos mariños, contribuíndo á adaptación ao cambio climático. 

“Un grande exemplo de colaboración transnacional”

Na reunión de lanzamento deste xoves, a vicerreitora de Investigación, Transferencia e Innovación, Belén Rubio, sinalou que “este proxecto supón unha promesa para o avance da biotecnoloxía que será clave para a sostibilidade futura do espazo atlántico”. Rubio destacou que Marinnonet é “un grande exemplo de colaboración transnacional e de como a cooperación é moito máis beneficiosa que a competición” e incidiu en que “o uso das capacidades do espazo atlántico establecendo no centro o obxectivo de adaptación ao cambio climático e o uso da biotecnoloxía mariña para mellorar o futuro das novas xeracións é unha característica primordial desta rede”. Pola súa banda, o director do CIM, Daniel Rey, recalcou que “moitas destas colaboracións xa existían previamente en estruturas como o Campus do Mar e proxectos como o BlueBioLab, por exemplo, pero é unha característica fundamental para o éxito do proxecto e para o avance da investigación mariña”. Ademais, agradeceu aos socios “ter creado a oportunidade de establecer unha rede transnacional de cooperación en I+D+i co obxectivo principal de fomentar actividades de biotecnoloxía mariña impulsadas polo mercado e garantir a utilización efectiva dos seus resultados aproveitando as capacidades das rexións do espazo atlántico”. O responsable do CIM tamén quixo destacar “o interese do proxecto en harmonizar a mellora da capacidade de innovación no sector da biotecnoloxía azul cos obxectivos de preservación do ecosistema e adaptación ao cambio climático”, engadiu. Pola súa banda, o responsable do proxecto, o catedrático José Luis Soengas, avanzou que agarda que “a iniciativa colleite grandes éxitos e que a rede creada se manteña no futuro”.

Inicio do proxecto

Na fase inicial do proxecto realizaranse reunións de innovación aberta e co-creación para establecer as temáticas, desafíos e oportunidades comúns do territorio organizados arredor de tres campos de acción: acuicultura eficiente, tecnoloxías ómicas e subprodutos mariños para aplicacións industriais. A partir de aí, o proxecto lanzará convocatorias internas de proxectos piloto que ofrezan solucións prácticas a estes desafíos, dando lugar así á transferencia real deste coñecemento ao mundo empresarial e á sociedade.

Cooperación internacional

Xunto co CIM e resto de entidades do consorcio, colaboran como asociados neste proxecto o Centro Interdisciplinar de InvestigaÇao Marinha e Ambiental (CIIMAR) de Portugal, a Axencia Galega de Innovación (GAIN), a Asociación Nacional de Fabricantes de Conservas de Pescados y Mariscos (Anfaco), o Blue Bioeconomy CoLAB (Portugal), a Hazi Fundazioa, a Sociedad de Promoción Económica de Gran Canaria, a Irish Bioeconomy Foundation (Irlanda), o grupo de acción costeira GALP Ría de Vigo e o grupo de acción local pesqueiro do país vasco Itsas Garpen Elkarta Flag.